Kina giver "Dalai-kliken" skylden og iværksætter aggressive tiltag mod selvafbrændingerne

De kinesiske myndigheder har i de seneste måneder indledt en aggressiv kampagne for at komme tibetanske selvafbrændinger til livs. Kampagnen omfatter anholdelser og skrappe domme over folk, som myndighederne anklager for at opildne til selvafbrændinger samt yderligere medierestriktioner og propaganda i de tibetanske områder.

Nyhedsbureauet Reuters rapporterede den 27. december 2012, at de kinesiske myndigheder havde konfiskeret fjernsynsapparater fra 300 klostre i Tibet og beslaglagt satellitmodtagerudstyr, der modtog "anti-Kina" programmer.

Lokalregeringen i Malho Tibetanske Autonome Præfektur i Qinghaiprovinsen sagde til Reuters, at dens modtræk mod selvafbrændingerne omfattede "styring af den offentlige opinion om Dalai-problemet", øget patruljering og "blokkering af skadelig udefrakommende information".

Ifølge International Campaign for Tibet blev seks tibetanere den 31. januar idømt fængselsstraffe på mellem 3 og 11 år ved en domstol i Sangchu amt som en udløber af Dorje Rinchens selvafbrænding og død den 23. oktober 2012. Fire af de seks blev dømt for "overlagt mord". ICT har lagt fotos ud på sin hjemmeside, der viser tibetanere, som forsøgte at forhindre bevæbnede sikkerhedsstyrker i at fjerne Rinchens forbrændte krop.

I tibetansk kultur er det essentielt, at en afdøds krop efterlades uforstyrret, mens der afholdes ritualer og afsiges bønner for at sikre den afdøde en optimal genfødsel. Men ifølge de nye kinesiske tiltag mod selvafbrændinger skal "enhver der forhindrer sikkerhedspersonnel, sundhedspersonnel eller andre i [at gennemføre] redningsaktioner straffes for overlagt mord ifølge loven" (Gannans Dagblad, den 3. december 2012).

Det kinesiske nyhedsbureau Xinhua beskyldte den 15. januar tibetanere hjemvendt efter deltagelse i Dalai Lamas Kalachakrabelæringer i Indien for at organisere "overlagt opildning til selvafbrænding". Hundreder af tibetanere er blevet tilbageholdt efter deres besøg i Indien og underkastet "patriotisk genopdragelse".

Kilder:

http://news.yahoo.com/china-seizes-tvs-satellite-equipment-tibetan-area-084634431.html

http://www.savetibet.org/media-center/ict-news-reports/six-tibetans-sentenced-intentional-homicide-official-drive-criminalize-self-immolations-

http://savetibet.org/media-center/ict-news-reports/chinese-state-media-blame-dalai-clique-and-announce-detentions-aggressive-security-drive-a

Bliv aktiv - gør en forskel

Har du lyst til selv at gøre noget for tibetanernes sag? Støttekomiteen for Tibet har altid brug for nye aktive

Læs mere…

Betalingsoplysninger

Bank: reg.nr. 1551, kontonr. 2719134

MobilePay: 85230

 • Opfordring til justitsministeren

  Kære justitsminister Søren Pape Poulsen

  I forbindelse med, at Tibetkommissionen nu har afgivet beretning, vil Støttekomiteen for Tibet gerne bidrage til, at dens værdifulde arbejde kommer til at skabe varig forandring. Denne henvendelse, der også er sendt til Folketingets Retsudvalg, drejer sig dog ikke om kommissionens konklusioner, men om det, som den ikke har udtalt sig om.

  Læs mere…  
 • Formanden for Folketinget modtager to medlemmer af det tibetanske eksilparlament

  Formanden for Folketinget, Pia Kjærsgaard, modtog to medlemmer af det tibetanske eksilparlament, Ven. Geshe Rongpo Lobsang Nyandak og Jigme Jungney i sin embedslejlighed på Christiansborg den 17. maj 2016.

  Læs mere…  
 • Dalai Lama opfordrer politikerne til både at søge venskab med og sige sandheden til Kina
  Pressemeddelelse, den 12. februar 2015
   
  Under Dalai Lamas møde med 16 medlemmer af Folketinget torsdag formiddag opfordrede den tibetanske leder politikerne til ikke at lade sig skræmme af Kinas vrede reaktioner, når de mødes med ham. Vi har intet at skjule og ingen onde hensigter over for Kina, var Dalai Lamas budskab. Vi søger ikke uafhængighed og ønsker at finde en løsning, som Kina kan acceptere, sagde han. Læs mere…