Opfordring til justitsministeren
Kære justitsminister Søren Pape Poulsen
I forbindelse med, at Tibetkommissionen nu har afgivet beretning, vil Støttekomiteen for Tibet gerne bidrage til, at dens værdifulde arbejde kommer til at skabe varig forandring. Denne henvendelse, der også er sendt til Folketingets Retsudvalg, drejer sig dog ikke om kommissionens konklusioner, men om det, som den ikke har udtalt sig om.
Formanden for Folketinget modtager to medlemmer af det tibetanske eksilparlament
Formanden for Folketinget, Pia Kjærsgaard, modtog to medlemmer af det tibetanske eksilparlament, Ven. Geshe Rongpo Lobsang Nyandak og Jigme Jungney i sin embedslejlighed på Christiansborg den 17. maj 2016.
Dalai Lama opfordrer politikerne til både at søge venskab med og sige sandheden til Kina
Dalai Lama møder 16 Folketingsmedlemmer
Pressemeddelelse, den 9. februar 2015 (opdateret den 11/2)
Dalai Lama møder 16 medlemmer af Folketinget under sit ophold i Danmark. Mødet er arrangeret af Støttekomiteen for Tibet i samarbejde med arrangørerne af Dalai Lamas besøg samt Office of Tibet i London og finder sted i et lokale i Bella Center torsdag den 12. februar kl. 8.15-9.15. Vi har bedt politikerne ankomme til indgang B0 (B nul) senest kl. 8.00.
Regeringen afviser Dalai Lama og ændrer igen sin Tibetpolitik
Pressemeddelelse, den 21. december 2014
Støttekomiteen for Tibet bad i en email afsendt den 14. december statsministeren og udenrigsministeren tage initiativ til at møde Dalai Lama, når han gæster Danmark den 11.-12. februar (1). Når udenrigsminister Martin Lidegaard i går udtalte til Ritzau, at regeringen ikke vil møde den tibetanske leder, er det skuffende, men ikke overraskende. I de seneste år har det kun været regeringsledere i stormagter som USA og Storbritannien samt i østeuropæiske lande (der fra egen erfaring ved, at man er nødt til at optræde principfast over for kommunistiske diktaturer), der har mødt den tibetanske leder (2).
Men det ordvalg, som Lidegaard anvender i sin afvisning af Dalai Lama, er opsigtsvækkende og et udtryk for, at det danske knæfald for Kina har nået nye dybder, for det markerer endnu en dansk politisk drejning mod Kina og væk fra tibetanerne og menneskerettighederne, hvilket må tolkes som en ændring af den danske Tibetpolitik.
Dalai Lama gæster Danmark
Dalai Lama gæster Danmark 11. og 12. februar 2015. Der afholdes to offentlige arrangementer i Bella Center. Se mere på www.dalailama.dk.
Støttekomiteen for Tibet flytter
Komiteen får ny adresse fra den 1. september. Vi flytter fra Ryesgade 90 A og holder fremover til hos foreningens næstformand, Ingrid B. Lauritsen, hvor vi får en c/o-adresse (se under Kontakt os). Det betyder, at komiteens arbejde fra nu af vil blive udført fra de aktives private hjem og gennem internettet. Møder holdes også i vore private hjem, men alle interesserede er fortsat meget velkomne!
Det, at vi ikke længere skal betale husleje, frisætter nu størstedelen af foreningens økonomi, sådan så vi får ressourcer til flere udadvendte aktiviteter. Det glæder vi os til! Hvis du har lyst til at bidrage aktivt, hører vi gerne fra dig.
Årsrapport om situationen i Tibet
Den 27. februar offentliggjorde USA's udenrigsministerium sin årsrapport om menneskerettigheder, hvor den detaljerede gennemgang af Tibet slog fast, at "undertrykkelsen var alvorlig gennem hele året". Rapporten konkluderer blandt andet:
- Myndighederne fortsætter med vilkårligt at tilbageholde tibetanere på ubestemt tid.
- Information om og adgang til tibetanske områder "kontrolleres strengt".
- Krænkelserne i Tibet omfatter vilkårlige henrettelser, tortur, vilkårlige tilbageholdelser og arrestationer samt husarrest.
- På trods af at de tibetanske områder er "autonome" af navn, "har tibetanerne generelt ikke ret til at spille nogen betydende rolle i beskyttelsen af deres kulturarv og unikke naturlige miljø".
- "Økonomisk og social eksklusion" øger utilfredsheden blandt tibetanerne markant.
Kilde: http://www.savetibet.org/state-department-report-on-human-rights-2013/
Spanien udsender arrestordre mod Kinas tidligere præsident
Den spanske højesteretsdommer Ismael Moreno udsendte ifølge Reuters mandag den 10. februar 2014 en arrestordre mod Kinas tidligere præsident Jiang Zemin, den tidligere premierminister Li Peng og andre tidligere højtstående kinesiske ledere for deres medvirken til folkemord i Tibet. Spaniens lovgivning tillader retsforfølgelse af personer i udlandet, der har krænket spanske statsborgeres menneskerettigheder.
FN opfordrer Kina til at lytte til tibetanerne
Få dage før Kinas Kommunistparti i november 2012 samledes for at vælge sine nye ledere, udsendte FN's Højkommissær for Menneskerettigheder, Navi Pillay, nedenstående pressemeddelelse, hvor hun i usædvanligt klare vendinger opfordrede Kina til at lytte til tibetanernes klager. Hendes talsmand sagde efterfølgende til Reuters, at "tiden er kommet til at tale offentligt" om klagerne over vold mod de tibetanere, der blot forsøger at udøve deres basale rettigheder.
Danske medier betales for at sende kinesisk propaganda
I januar afslørede Information, at Danmarks to populæreste kommercielle radiokanaler, The Voice og NOVA FM, bliver betalt for at sende programmer om Kina. Disse programmer produceres af finske Gbtimes, som er under kontrol af den statsejede kinesiske radiokanal China Radio International, der beskrives som Kinas 'propagandakanal til et udenlandsk publikum'.
International kritik af Kinas politik i Tibet
Den kinesiske fremfærd i Tibet er under kritik fra både amerikansk og europæisk side. Maria Otero skrev i december 2012 på vegne af Secretary for Civilian Security, Democracy and Human Rights og United States Special Coordinator for Tibetan Issues følgende:
"De forenede stater er dybt bekymrede og triste over den fortsatte vold i de tibetanske områder af Kina samt den stigende hyppighed af tibetanske selvafbrændinger.
Kina giver "Dalai-kliken" skylden og iværksætter aggressive tiltag mod selvafbrændingerne
De kinesiske myndigheder har i de seneste måneder indledt en aggressiv kampagne for at komme tibetanske selvafbrændinger til livs. Kampagnen omfatter anholdelser og skrappe domme over folk, som myndighederne anklager for at opildne til selvafbrændinger samt yderligere medierestriktioner og propaganda i de tibetanske områder.
Interview: Robert Barnett on Why Tibetans Are Setting Themselves on Fire
February 24th, 2012 by Alex Ortolani
Earlier this week a Tibetan monk became at least the 22nd person in the past year to commit self-immolation in protest at the Chinese government’s rule in Tibet. Robert Barnett, Director of the Modern Tibet Studies Program at Columbia University, says this is a new type of political protest for Tibetans, one that looks like it may become an ongoing form of dissent if the Chinese government does not change some of its policies in the region.
Asia Blog spoke to Barnett by telephone.
The Tibetan and Chinese Prime Ministers Address the Self-Immolations
By the Editorial Board of The Tibetan Political Review Feb 21, 2012 6:23 PM
In a strange coincidence, February 14 saw articles on both Lobsang Sangay, the Tibetan prime minister in exile, and Wen Jiabao, the Chinese prime minister, making statements on the self-immolation crisis in Tibet. We take a close look at how the words chosen by both prime ministers reveal insights into their approaches on the issue.
Chinese official warns Tibetans against separatism
BBC news, 24 February 2012
A Chinese Communist Party official has warned Tibetans in an area at the centre of recent anti-China protests to oppose separatism and obey the law.
Sichuan Communist Party chief Liu Qibao visited a monastery and villages in Aba and Ganzi counties of the province.
He was quoted by the state-run Sichuan Daily newspaper as telling monks to support the Communist Party.
Flere artikler...
- Tibet Cut Off From The Rest Of The World
- A Sense Of Constant Surveillance
- Tibetans cancel New Year celebrations
- Is China pushing Nepal to crack down on Tibetans?
- André Alexander deceased
- Tibet's cry for help: Sign the petition (Avaaz)
- UN Experts' Intervention on suicides in Tibet
- China: UN experts warn of severe human rights restrictions on Tibetan Buddhist monasteries