En kort historie om Støttekomiteen for Tibet
Støttekomiteen for Tibet er rammen om et dansk engagement for at forbedre vilkårene for den tibetanske befolkning ved at støtte deres ikke-voldelige kamp for frihed, menneskerettigheder, demokrati og uafhængighed. Foreningen blev oprettet den 6. marts 1989 og har siden gennemført en lang række forskellige kampagner og arrangementer.
Komiteens eksistens er begrundet i en overbevisning om, at den politiske støtte er den bedste form for hjælp, som vi kan give et folk, hvis problemer grundliggende skyldes et politisk forhold, nemlig Kinas annektion af Tibet og de krænkelser at tibetanernes rettigheder, som besættelsen af landet har medført.
Vores oplysnings- og lobbyarbejde har betydet at de fleste danskere i dag har en ide om, hvad der sker i Tibet. Krænkelser af tibetanernes rettigheder er blevet et tilbagevendende emne i medierne såvel som i den politiske debat. Der er kommet fokus på Tibet. Vi har gjort en forskel.
Udover det vedtagne formål for Støttekomiteen iværksattes i 1990erne et Danida-støttet projekt i Dharamsala, Indien i samarbejde med eksilregeringens Department of Health:
Psykosocial støtte til tibetanske flygtninge
Forløb fra 1996 til 2002 med bevillinger på i alt 2,68 mio. kr.
Projektets formål var at afhjælpe psykosociale følgevirkninger hos tibetanske flygtninge i Indien og Nepal, som havde været udsat for fængsling og tortur i hjemlandet Tibet. Dette søgtes opnået ved at: 1) etablere et lokalt hold i den tibetanske eksilregerings sundhedsafdeling i Dharamsala, som gennemførte rehabiliteringsforløbene og koordinerede træningskurser inden for området, 2) yde medicinsk behandling og rehabilitering af 15 personer fra målgruppen om året (i alt 45) samt 3) træne ca. 20 tibetanske social- og sundhedsmedarbejdere.