Danmark bør støtte uighurerne

Danmark bør støtte uighurerne

Pressemeddelelse, torsdag den 1. oktober

Støttekomiteen for Tibet har i dag kl. 14:30 foretræde for Folketingets udenrigsudvalg sammen med den dansk-tyske antropolog og uighurekspert Rune Steenberg. Vi vil informere om masseinterneringen af uighurerne og deres tvangsarbejde på fabrikker, der bl.a. leverer til danske firmaer.

Folketinget og regeringen bør fordømme Kinas igangværende kulturelle folkemord i Xinjiang og forbyde danske firmaer og institutioner at samarbejde med kinesiske virksomheder eller institutioner, der medvirker til undertrykkelsen. Desuden bør regeringen aktivt støtte og beskytte de landflygtige uighurer, der også i deres eksil er forfulgt af Kina (1).

Forud for foretrædet har vi udarbejdet et kortfattet dokument med baggrundsinformation om Kinas såkaldte genopdragelseskampagne i Xinjiang Uighur Autonome Region og den masseinternering, fængsling, tortur, overvågning og tvangsarbejde, som kampagnen har medført. 

Steenberg taler uighurisk og kinesisk og leder en EU-finansieret forskergruppe om Xinjiang ved Palacky University Olomouc i Tjekkiet. Han har som del af sin forskning interviewet en række tidligere lejrfanger og udtaler følgende: 

“Jeg er dybt bekymret over, at danske firmaer og statslige institutioner samarbejder med, understøtter eller legitimerer kinesiske embedsmænd og organisationer, der er direkte impliceret i disse statsorganiserede systematiske forbrydelser, der af eksperter er blevet beskrevet som en af de mest omfattende menneskerettighedskrænkelser i det 21. århundrede, som koncentrationslejre og som kulturelt folkemord.”

Kinas præsident Xi Jinping udtalte i sidste weekend, at kommunistpartiets strategi i Xinjiang er helt korrekt og bør fortsætte (2). Den såkaldte genopdragelseskampagne kom i 2017 til Xinjiang fra Tibet, hvor den begyndte med tvungne politiske indoktrineringsmøder i de buddhistiske klostre i 1996 og senere blev videreudviklet til at omfatte systematisk overvågning, etableringen af hundreder af nye lokalpolitistationer og “ledelse via et socialt gitter” (3).

Steenberg er i Danmark frem til på mandag og svarer gerne på spørgsmål fra pressen.

Med venlig hilsen

Anders Højmark Andersen

Formand

Støttekomiteen for Tibet

5055 2842

 

Noter:

1. https://www.amnesty.org/en/latest/research/2020/02/china-uyghurs-abroad-living-in-fear/

2. https://www.wsj.com/articles/xi-says-china-will-continue-efforts-to-assimilate-muslims-in-xinjiang-11601133450

3. https://jamestown.org/program/chen-quanguo-the-strongman-behind-beijings-securitization-strategy-in-tibet-and-xinjiang/

Bliv aktiv - gør en forskel

Har du lyst til selv at gøre noget for tibetanernes sag? Støttekomiteen for Tibet har altid brug for nye aktive

Læs mere…

Betalingsoplysninger

Bank: reg.nr. 1551, kontonr. 2719134

MobilePay: 85230 (kan ikke anvendes i butikken)

 • 11 danske kandidater støtter Tibet

  Aktiv dansk deltagelse i Europa-Parlamentets arbejde for Tibet er på vej!

   Støttekomiteen for Tibet har opfordret kandidater til Europa-Parlamentsvalget til at love at støtte Tibet, hvis de bliver valgt. Det har 11 af kandidaterne gjort indtil nu. Dermed har danskerne fået mulighed for at stemme på en kandidat, der lover at:

  Læs mere…  
 • Tibets eksilpræsident Penpa Tsering besøger Danmark

  Pressemeddelelse, 2. maj 2023

  I eftermiddag bliver Tibets eksilpræsident (Sikyong) Penpa Tsering modtaget af repræsentanter fra det Tibetanske Samfund og danske Tibetforeninger i Københavns lufthavn. Han indleder hermed et 3-dages besøg i Danmark arrangeret af Støttekomiteen for Tibet i samarbejde med Office of Tibet i London.

  Det er Penpa Tserings første besøg i Danmark som præsident.

  Læs mere…  
 • Borgerforslag om verbalnoten til Kina
  Annuller regeringens verbalnote om Tibet!
   
  Underskriv borgerforslaget her: 
   
  Den 9. december 2009 anerkendte den danske regering for første gang Tibet som en del af Kina. Det skete gennem en såkaldt verbalnote, der også "modsatte sig” Tibets uafhængighed.
   
  Tibet har en historie, der går længere tilbage end Danmarks. Kina besatte Tibet ulovligt i 1950 og holder i dag landet i et jerngreb.
   
  Verbalnoten er i strid med folkeretten og med Danmarks forpligtelser og interesser. Den krænker desuden tibetanernes selvbestemmelsesret og modvirker en forhandlingsløsning. Læs uddybningen i selve forslaget.
   
  Støttekomiteen for Tibet forsøger nu at få Folketinget til at annullere verbalnoten. Det gør vi gennem dette borgerforslag. Vi håber, at du vil underskrive det og bede dine venner gøre det samme!
   
  Læs mere om verbalnoten her: http://www.tibetkomite.dk/verbalnoten-om-tibet