Mød to medlemmer af det eksiltibetanske parlament

TID:      Onsdag den 18. maj kl. 19.30 
STED:   Unitarernes Hus, Dag Hammarskjölds Alle 30, Kbh. Ø 
             Tæt på Østerport St. og bus 1A, 14 og 37
Entré:  Gratis for medlemmer af Støttekomiteen. Kr. 50 for ikke-medlemmer.
https://www.facebook.com/events/1764173890481472/

Hvad er situationen i Tibet? Og hvordan forløb det nylige eksiltibetanske valg?

Du får svar på disse og andre aktuelle spørgsmål gennem oplæg af Lobsang Nyandak og Jigme Jungney, der begge er medlemmer af det folkevalgte eksiltibetanske parlament, Tibetan Parliament-in-Exile.

Ven. Geshe Rongpo Lobsang Nyandak (lama fra Amdo, flygtede i 2000): 
"En personlig beretning om tibetansk modstand mod kinesisk undertrykkelse i det moderne Tibet"

Jigme Jungney (født i Vesttibet, pensioneret embedsmand fra eksiladministrationen):
"Valg på tibetansk: Forløb og resultat af det nylige valg i eksilsamfundet"

De to besøger Danmark den 16.-19. maj, hvor de desuden skal møde Folketingets formand og flere organisationer for at tale Tibets sag og lære om danske demokratiske institutioner. Det er første gang, at en delegation fra eksilparlamentet besøger Danmark. 

Støttekomiteen for Tibet arrangerer besøget i samarbejde med Office of Tibet i London, der er Tibets uofficielle ambassade for en række nordeuropæiske lande.

Arrangementet foregår på dansk gennem en tolk. 

Vi byder på kaffe og the, og der vil være mulighed for at købe ting fra vores butik.

---------------------

CV'er:

Ven. Geshe Rongpo Lobsang Nyandak blev født i Chentsa / Jentsa (Gcan-tsha) Amt i dalen omkring den Gule Flod i Amdo (Nordøsttibet) i 1970. Efter folkeskolen studerede han buddhistisk filosofi og religion i klosteret Rebgong Rongpo i 17 år og opnåede geshe-graden (svarende til en PhD). Nyandak protesterede i 1989 imod den kinesiske undertrykkelse af tibetanerne og kom under skarpt forhør. Fra 1990 underviste Nyandak i filosofi og buddhistiske tekster i lokalområdet. Han fortsatte samtidig med at arbejde for den tibetanske sag og havde fra 1992 til 1997 møder med de kinesiske myndigheder, kinesiske buddhister, kinesiske politikere og bl.a. den fremtrædende tibetanske historiker og politiker Bapa Phuntsok Wangyal.

Nyandak flygtede til Indien i 2000 og er nu bosat i Dharamsala, den eksiltibetanske hovedstad i Nordindien. Her arbejder han med at redigere og udgive Dalai Lamas religiøse tekster og taler. Desuden underviser han i tibetansk sprog, buddhisme og filosofi i flere forskellige institutioner som Sara College for Higher Tibetan Studies, Norbulingka Institute og Tibetan Medical and Astrological Institute.

Nyandak har været medlem af det eksiltibetanske parlament to gange og har senest tjent i dets stående udvalg.

Jigme Jungney blev født i Ruthok i Vesttibet (Ngari-området). I Indien har han siden 1970 arbejdet for eksiladministrationen. Frem til 1999 har han haft forskellige ledende poster i de tibetanske flygtningebosættelser i Sydindien. Herefter flyttede han til Dharamsala, hvor han fandt ansættelse som direktør (Secretary) i Department of Home (Indenrigsministeriet) og Statsrevisionen. I 2008 blev Jungney pensioneret, men han blev i 2011 valgt til eksilparlamentet.

 

 

Bliv aktiv - gør en forskel

Har du lyst til selv at gøre noget for tibetanernes sag? Støttekomiteen for Tibet har altid brug for nye aktive

Læs mere…

Betalingsoplysninger

Bank: reg.nr. 1551, kontonr. 2719134

MobilePay: 85230 (kan ikke anvendes i butikken)

  • Tibets eksilpræsident Penpa Tsering besøger Danmark

    Pressemeddelelse, 2. maj 2023

    I eftermiddag bliver Tibets eksilpræsident (Sikyong) Penpa Tsering modtaget af repræsentanter fra det Tibetanske Samfund og danske Tibetforeninger i Københavns lufthavn. Han indleder hermed et 3-dages besøg i Danmark arrangeret af Støttekomiteen for Tibet i samarbejde med Office of Tibet i London.

    Det er Penpa Tserings første besøg i Danmark som præsident.

    Læs mere…  
  • Borgerforslag om verbalnoten til Kina
    Annuller regeringens verbalnote om Tibet!
     
    Underskriv borgerforslaget her: 
     
    Den 9. december 2009 anerkendte den danske regering for første gang Tibet som en del af Kina. Det skete gennem en såkaldt verbalnote, der også "modsatte sig” Tibets uafhængighed.
     
    Tibet har en historie, der går længere tilbage end Danmarks. Kina besatte Tibet ulovligt i 1950 og holder i dag landet i et jerngreb.
     
    Verbalnoten er i strid med folkeretten og med Danmarks forpligtelser og interesser. Den krænker desuden tibetanernes selvbestemmelsesret og modvirker en forhandlingsløsning. Læs uddybningen i selve forslaget.
     
    Støttekomiteen for Tibet forsøger nu at få Folketinget til at annullere verbalnoten. Det gør vi gennem dette borgerforslag. Vi håber, at du vil underskrive det og bede dine venner gøre det samme!
     
    Læs mere om verbalnoten her: http://www.tibetkomite.dk/verbalnoten-om-tibet
     
  • Kinas A4-demonstrationer fortsætter i Danmark

    En række danske organisationer støtter i morgen lørdag det kinesiske folks modige protester imod deres regering med en demonstration foran Kinas ambassade i Hellerup (kl. 13-14) og senere på Amagertorv (15-16).

    https://www.facebook.com/events/463266102638937/

    Demonstrationen finder sted på FN’s menneskerettighedsdag den 10. december og gælder desuden et værdigt liv med ytringsfrihed og menneskerettigheder i Vietnam, Tibet, Østturkestan og Hong Kong.

    Vi opfordrer folk til at møde op med A4-ark – enten blanke eller med budskaber.

    Desuden medbringer vi bannere, stearinlys, flag og plakater.

    Arrangører:

    Støttekomiteen for Vietnam
    Students for a Free Tibet- Denmark
    Dansk Selskab for Tibetansk Kultur
    Støttekomiteen for Tibet
    Viet Tan Danmark
    Medlemmer af Federation for a Democratic China