Mød to medlemmer af det eksiltibetanske parlament

TID:      Onsdag den 18. maj kl. 19.30 
STED:   Unitarernes Hus, Dag Hammarskjölds Alle 30, Kbh. Ø 
             Tæt på Østerport St. og bus 1A, 14 og 37
Entré:  Gratis for medlemmer af Støttekomiteen. Kr. 50 for ikke-medlemmer.
https://www.facebook.com/events/1764173890481472/

Hvad er situationen i Tibet? Og hvordan forløb det nylige eksiltibetanske valg?

Du får svar på disse og andre aktuelle spørgsmål gennem oplæg af Lobsang Nyandak og Jigme Jungney, der begge er medlemmer af det folkevalgte eksiltibetanske parlament, Tibetan Parliament-in-Exile.

Ven. Geshe Rongpo Lobsang Nyandak (lama fra Amdo, flygtede i 2000): 
"En personlig beretning om tibetansk modstand mod kinesisk undertrykkelse i det moderne Tibet"

Jigme Jungney (født i Vesttibet, pensioneret embedsmand fra eksiladministrationen):
"Valg på tibetansk: Forløb og resultat af det nylige valg i eksilsamfundet"

De to besøger Danmark den 16.-19. maj, hvor de desuden skal møde Folketingets formand og flere organisationer for at tale Tibets sag og lære om danske demokratiske institutioner. Det er første gang, at en delegation fra eksilparlamentet besøger Danmark. 

Støttekomiteen for Tibet arrangerer besøget i samarbejde med Office of Tibet i London, der er Tibets uofficielle ambassade for en række nordeuropæiske lande.

Arrangementet foregår på dansk gennem en tolk. 

Vi byder på kaffe og the, og der vil være mulighed for at købe ting fra vores butik.

---------------------

CV'er:

Ven. Geshe Rongpo Lobsang Nyandak blev født i Chentsa / Jentsa (Gcan-tsha) Amt i dalen omkring den Gule Flod i Amdo (Nordøsttibet) i 1970. Efter folkeskolen studerede han buddhistisk filosofi og religion i klosteret Rebgong Rongpo i 17 år og opnåede geshe-graden (svarende til en PhD). Nyandak protesterede i 1989 imod den kinesiske undertrykkelse af tibetanerne og kom under skarpt forhør. Fra 1990 underviste Nyandak i filosofi og buddhistiske tekster i lokalområdet. Han fortsatte samtidig med at arbejde for den tibetanske sag og havde fra 1992 til 1997 møder med de kinesiske myndigheder, kinesiske buddhister, kinesiske politikere og bl.a. den fremtrædende tibetanske historiker og politiker Bapa Phuntsok Wangyal.

Nyandak flygtede til Indien i 2000 og er nu bosat i Dharamsala, den eksiltibetanske hovedstad i Nordindien. Her arbejder han med at redigere og udgive Dalai Lamas religiøse tekster og taler. Desuden underviser han i tibetansk sprog, buddhisme og filosofi i flere forskellige institutioner som Sara College for Higher Tibetan Studies, Norbulingka Institute og Tibetan Medical and Astrological Institute.

Nyandak har været medlem af det eksiltibetanske parlament to gange og har senest tjent i dets stående udvalg.

Jigme Jungney blev født i Ruthok i Vesttibet (Ngari-området). I Indien har han siden 1970 arbejdet for eksiladministrationen. Frem til 1999 har han haft forskellige ledende poster i de tibetanske flygtningebosættelser i Sydindien. Herefter flyttede han til Dharamsala, hvor han fandt ansættelse som direktør (Secretary) i Department of Home (Indenrigsministeriet) og Statsrevisionen. I 2008 blev Jungney pensioneret, men han blev i 2011 valgt til eksilparlamentet.

 

 

Bliv aktiv - gør en forskel

Har du lyst til selv at gøre noget for tibetanernes sag? Støttekomiteen for Tibet har altid brug for nye aktive

Læs mere…

Betalingsoplysninger

Bank: reg.nr. 1551, kontonr. 2719134

MobilePay: 85230 (kan ikke anvendes i butikken)

 • Åbent brev om en diplomatisk boykot af OL

  Kære udenrigsminister Jeppe Kofod

  Åbent brev om en diplomatisk boykot af OL i Beijing

  Jeg skriver til dig på vegne af Støttekomiteen for Tibet for at opfordre dig til at iværksætte en diplomatisk boykot af OL i Beijing i februar 2022 i stil med USA, UK, Canada, Australien, New Zealand og Litauen og til at arbejde for, at så mange EU-lande som muligt gør det samme.

  Læs mere…  
 • Danmark bør støtte uighurerne

  Danmark bør støtte uighurerne

  Pressemeddelelse, torsdag den 1. oktober

  Støttekomiteen for Tibet har i dag kl. 14:30 foretræde for Folketingets udenrigsudvalg sammen med den dansk-tyske antropolog og uighurekspert Rune Steenberg. Vi vil informere om masseinterneringen af uighurerne og deres tvangsarbejde på fabrikker, der bl.a. leverer til danske firmaer.

  Folketinget og regeringen bør fordømme Kinas igangværende kulturelle folkemord i Xinjiang og forbyde danske firmaer og institutioner at samarbejde med kinesiske virksomheder eller institutioner, der medvirker til undertrykkelsen. Desuden bør regeringen aktivt støtte og beskytte de landflygtige uighurer, der også i deres eksil er forfulgt af Kina (1).

  Læs mere…  
 • Åbent brev til regeringen om Hong Kong

  Åbent brev til den danske regering

  Kære udenrigsminister Jeppe Kofod

  Den nye sikkerhedsbeslutning, som blev fremlagt i Kinas Folkekongres den 22. maj (1) og vedtaget i dag, er den alvorligste trussel mod Hong Kongs selvstyre, demokrati og menneskerettigheder, som vi hidtil har været vidne til. Enhver med kendskab til Tibet og Østturkestan ved, hvordan det kinesiske styre udnytter love om "national sikkerhed" som et påskud for målrettede indgreb mod kritik af regeringen, initiativer for at styrke etniske identiteter eller sågar ønsker om at måtte benytte sit eget sprog i undervisningen, j.fr. Tashi Wangchuk-sagen (2).

  Læs mere…