Fakta

 

Folkeretlig status:

Ulovligt besat uafhængig stat.

Styreform:

Tibets lovlige regering er i eksil i Dharamsala i Indien, hvor den ledes af Hans Hellighed den Fjortende Dalai Lama, samt et parlament valgt demokratisk af de130.000 eksiltibetanere. Det kinesisk besatte Tibet styres af 5 forskellige provinsregeringer udpeget af Kinas regering. Kina ledes formelt af den Nationale Folkekongres men styres i praksis af det Kommunistiske Parti. Den øverste leder af TAR er således Partisekretæren for TAR’s afdeling af Kinas Kommunistiske Parti, kineseren Chen Kuiyuan. TAR’s provinsregering ledes af tibetaneren Gyaltsen Norbu.

Nationalflag: 

Sol over hvid trekant indeholdende to grønne "sneløver" og omgivet af røde og blå stråler. Gul kant. Designet i 1916.

 

Det tibetanske flag

Tibets nationalflag blev designet i 1916. To sneløver står ansigt til ansigt med et hvidt snebjerg som baggrund.De mytiske dyr symboliserer den kombinerede åndelige og verdslige regerings sejr over alle. Snebjerget er et sindbillede på Tibet. Sneløverne holder en trefarvet og en tofarvet juvel, der henholdsvis symboliserer de tre objekter for tibetanske buddhisters tilflugt og overholdelsen af moralske normer.Flagets seks røde stråler repræsenterer Tibets seks oprindelige stammer: Se, Mu, Dong, Tong, Dru og Ra. Den blå himmelfarves vekslen med de røde stråler står for udførelsen af gode gerninger for at beskytte det religiøse og verdslige styre. Solen viser alle tibetaneres lige adgang til frihed og åndelig og verdslig lykke og velstand. Flagets gule kant symboliserer de buddhistiske belæringers opblomstring.

 

Befolkningstilvækst:

Data for hele Tibet er ikke tilgængelige. Ifølge folketællingen i 1990 var befolkningstilvæksten i perioden fra den 1. juli 1989 til den 30. juni 1990 1,8 % i TAR og 1,6 % i Qinghai.

Fertilitet

Gennemsnitskvinden i byerne i TAR får 1,8 børn, mens hun på landet får 4,6 børn. Den gennemsnitlige fødselskvotient i TAR var 2,5 i 1995. Tibetanske kvinder i byerne må højst få to børn, mens de på landet kan få 3 eller 4. I nogle områder er étbarnspolitiken dog gennemført.

Alder

Data for hele Tibet er ikke tilgængelige. Gennemsnitslevealderen var ifølge kinesiske kilder 65 år i TAR i 1990. Verdensbanken sætter tibetanernes gennemsnitslevealder i TAR og Amdo til 61 år, mens den tibetanske eksilregering anslår tallet for hele Tibet til 40 år. Gennemsnitsalderen i TAR var 22 år i 1990.

Analfabetisme

69 % af tibetanerne over 15 år i TAR er analfabeter eller halv-analfabeter ifølge oplysninger fra folketællingen i 1990. Den tibetanske eksilregering antager, at det kinesiske tal for TAR fra 1982, 78 %, er mere realistisk for hele Tibet.

Sprog:

Tibetansk (indgår i den tibetansk-burmanske sprogfamilie).

Religion:

De fleste tibetanere er tilhængere af den tibetanske buddhisme, men der er også en del muslimer. Enkelte er ateister.

Skrift:

Det tibetanske alfabet udvikledes fra et indisk i det 7. århundrede og har 30 bogstaver og 4 vokaltegn.

Gennemsnitsindkomst:

500,- kr. årligt for bønder og nomader i TAR ifølge kinesiske tal.

Valuta:

Efter 1951: 1 Yuan = Ca. 0,75 kr. Møntenhed før 1951: Sang.

Import:

Korn, olie, kunstgødning, biler, teknologi, køkkenudstyr, tøj.

Eksport:

Tømmer, guld, uran, krom, kobber, olie, kul, uld, tæpper, naturmedicin.

Anslået værdi af mineralforekomsterne

650 milliarder yuan (ca. 500 milliarder kr.)

 

Bliv aktiv - gør en forskel

Har du lyst til selv at gøre noget for tibetanernes sag? Støttekomiteen for Tibet har altid brug for nye aktive

Læs mere…

Betalingsoplysninger

Bank: reg.nr. 1551, kontonr. 2719134

MobilePay: 85230 (kan ikke anvendes i butikken)

  • 11 danske kandidater støtter Tibet

    Aktiv dansk deltagelse i Europa-Parlamentets arbejde for Tibet er på vej!

     Støttekomiteen for Tibet har opfordret kandidater til Europa-Parlamentsvalget til at love at støtte Tibet, hvis de bliver valgt. Det har 11 af kandidaterne gjort indtil nu. Dermed har danskerne fået mulighed for at stemme på en kandidat, der lover at:

    Læs mere…  
  • Tibets eksilpræsident Penpa Tsering besøger Danmark

    Pressemeddelelse, 2. maj 2023

    I eftermiddag bliver Tibets eksilpræsident (Sikyong) Penpa Tsering modtaget af repræsentanter fra det Tibetanske Samfund og danske Tibetforeninger i Københavns lufthavn. Han indleder hermed et 3-dages besøg i Danmark arrangeret af Støttekomiteen for Tibet i samarbejde med Office of Tibet i London.

    Det er Penpa Tserings første besøg i Danmark som præsident.

    Læs mere…  
  • Borgerforslag om verbalnoten til Kina
    Annuller regeringens verbalnote om Tibet!
     
    Underskriv borgerforslaget her: 
     
    Den 9. december 2009 anerkendte den danske regering for første gang Tibet som en del af Kina. Det skete gennem en såkaldt verbalnote, der også "modsatte sig” Tibets uafhængighed.
     
    Tibet har en historie, der går længere tilbage end Danmarks. Kina besatte Tibet ulovligt i 1950 og holder i dag landet i et jerngreb.
     
    Verbalnoten er i strid med folkeretten og med Danmarks forpligtelser og interesser. Den krænker desuden tibetanernes selvbestemmelsesret og modvirker en forhandlingsløsning. Læs uddybningen i selve forslaget.
     
    Støttekomiteen for Tibet forsøger nu at få Folketinget til at annullere verbalnoten. Det gør vi gennem dette borgerforslag. Vi håber, at du vil underskrive det og bede dine venner gøre det samme!
     
    Læs mere om verbalnoten her: http://www.tibetkomite.dk/verbalnoten-om-tibet