Støttekomiteen for Tibet

 

 

 

Støttekomiteen for Tibet er rammen om et dansk engagement for at forbedre vilkårene for den tibetanske befolkning ved at støtte deres ikke-voldelige kamp for frihed, menneskerettigheder, demokrati og selvbestemmelse.

Kinas 4. øverste leder ankommer til Danmark på årsdagen for Tiananmenmassakren

Pressemeddelelse fra Støttekomiteen for Tibet
Den 4. juni 2013

Den 4.-7. juni får Danmark besøg af nr. 4 i det kinesiske magthierarki, Yu Zhengsheng. Yu er formand for Det Kinesiske Folks Politisk Rådgivende Konference (CPPCC) og medlem af Kinas øverste ledelse, Politbureauet. I den egenskab kontrollerer han også Kommunistpartiets "Forenede Front", der styrer Kinas Tibetpolitik, og som frem til januar 2010 førte en dialog med Dalai Lama (1).

Yu er ny i Politbureauet, men han har udtalt sig på måder, der tyder på, at han vil fortsætte den brutale undertrykkelse, som Kina har gennemført i Tibet siden folkeopstanden i 2008, og som Dalai Lama har betegnet som et kulturelt folkemord. Han besøgte således Kardze i Østtibet den 6.-7. januar i år, hvor han bl.a. sagde følgende: "The fight against the Dalai Lama clique should continue in order to create a favorable social and political environment for economic development and the improvement of people's well-being" (2). "Kampen mod Dalai-kliken" er synonym med de hårde overgreb mod alle, der kritiserer styret, og med den "patriotiske genopdragelse", som Kina gennemfører i Tibets klostre i form af politisk "undervisning" af munke og nonner, og som mindst 116 tibetanere siden 2011 har reageret imod ved at sætte ild til sig selv (3).

At Yu netop ankommer til Danmark på 24-årsdagen for massakren på Den Himmelske Freds Plads er formentlig en tilfældighed, men det er et uheldigt dansk signal til de kinesiske demokratiforkæmpere.

Yu besøger Folketingets Præsidium om morgenen den 6. juni (4). Samme dag skal han desuden møde Kronprins Frederik kl. 14 (5) samt statsministeren (6).

I anledning af besøget sender Støttekomiteen for Tibet baggrundsinformation (7) samt opfordringer om at drøfte tibetanernes problemer med Yu til de beslutningstagere, som han skal møde. Vi opfordrer de danske politikere til at tage Yu på ordet, når han siger: "Only by being frank can we become devoted friends" (8).

Den danske regering bør opfordre Yu til at genstarte dialogen om Tibets fremtid med Dalai Lama, standse de grove overgreb mod tibetanere, der udtrykker deres holdninger, og revidere den politik, der tvangsforflytter tibetanske nomader og gennemfører en modernisering uden at lytte til, hvad tibetanerne ønsker.

Med venlig hilsen

Anders Højmark Andersen
Formand
Støttekomiteen for Tibet
5055 2842


1) http://chinese-leaders.org/yu-zhengsheng/
2) http://english.people.com.cn/90785/8083705.html
3) http://www.savetibet.org/resource-center/maps-data-fact-sheets/self-immolation-fact-sheet
4) http://www.ft.dk/Folketinget/Folketingets_formand/Nyheder/2013/05/KinaJuni13.aspx
5) http://kongehuset.dk/Menu/Presse/meddelelser/privat-til-redaktionerne-hkh-kronprinsen-modtager-formanden-for-det-kinesiske-folks-po
6) http://www.stm.dk/_a_1589.html
7) Bl.a. det globale Tibetnetværks nylige rapport til FN om situationen i Tibet (https://docs.google.com/file/d/0BznuJeH49IWRNXFtWmlrdklzMnc/edit) samt en udmærket analyse af Kinas Tibetpolitik af Kinadirektøren for Human Rights Watch (http://www.hrw.org/news/2013/03/25/chinas-failing-policy-tibet-self-defeating)
8) http://www.chinadaily.com.cn/china/2013npc/2013-03/12/content_16300775.htm

Bliv aktiv - gør en forskel

Har du lyst til selv at gøre noget for tibetanernes sag? Støttekomiteen for Tibet har altid brug for nye aktive

Læs mere…

Betalingsoplysninger

Bank: reg.nr. 1551, kontonr. 2719134

MobilePay: 85230 (kan ikke anvendes i butikken)

 • Åbent brev om en diplomatisk boykot af OL

  Kære udenrigsminister Jeppe Kofod

  Åbent brev om en diplomatisk boykot af OL i Beijing

  Jeg skriver til dig på vegne af Støttekomiteen for Tibet for at opfordre dig til at iværksætte en diplomatisk boykot af OL i Beijing i februar 2022 i stil med USA, UK, Canada, Australien, New Zealand og Litauen og til at arbejde for, at så mange EU-lande som muligt gør det samme.

  Læs mere…  
 • Danmark bør støtte uighurerne

  Danmark bør støtte uighurerne

  Pressemeddelelse, torsdag den 1. oktober

  Støttekomiteen for Tibet har i dag kl. 14:30 foretræde for Folketingets udenrigsudvalg sammen med den dansk-tyske antropolog og uighurekspert Rune Steenberg. Vi vil informere om masseinterneringen af uighurerne og deres tvangsarbejde på fabrikker, der bl.a. leverer til danske firmaer.

  Folketinget og regeringen bør fordømme Kinas igangværende kulturelle folkemord i Xinjiang og forbyde danske firmaer og institutioner at samarbejde med kinesiske virksomheder eller institutioner, der medvirker til undertrykkelsen. Desuden bør regeringen aktivt støtte og beskytte de landflygtige uighurer, der også i deres eksil er forfulgt af Kina (1).

  Læs mere…  
 • Åbent brev til regeringen om Hong Kong

  Åbent brev til den danske regering

  Kære udenrigsminister Jeppe Kofod

  Den nye sikkerhedsbeslutning, som blev fremlagt i Kinas Folkekongres den 22. maj (1) og vedtaget i dag, er den alvorligste trussel mod Hong Kongs selvstyre, demokrati og menneskerettigheder, som vi hidtil har været vidne til. Enhver med kendskab til Tibet og Østturkestan ved, hvordan det kinesiske styre udnytter love om "national sikkerhed" som et påskud for målrettede indgreb mod kritik af regeringen, initiativer for at styrke etniske identiteter eller sågar ønsker om at måtte benytte sit eget sprog i undervisningen, j.fr. Tashi Wangchuk-sagen (2).

  Læs mere…