International kritik af Kinas politik i Tibet

Den kinesiske fremfærd i Tibet er under kritik fra både amerikansk og europæisk side. Maria Otero skrev i december 2012 på vegne af Secretary for Civilian Security, Democracy and Human Rights og United States Special Coordinator for Tibetan Issues følgende:

"De forenede stater er dybt bekymrede og triste over den fortsatte vold i de tibetanske områder af Kina samt den stigende hyppighed af tibetanske selvafbrændinger.

Kinesiske myndigheder har reageret på disse tragiske hændelser med foranstaltninger, der strammer den i forvejen strikse kontrol med tibetanernes religions-, ytrings-, forsamlings- og foreningsfrihed. Officiel retorik, der nedgør det tibetanske sprog, Dalai Lama og de, der har afbrændt sig selv, har yderligere forværret spændingerne."

Også fra EU lød der i december kritik af den kinesiske politik i Tibet:

 "Vi er bekymrede over begrænsningerne i tibetansk identitets udtryk, hvilket lader til at give anledning til en kraftig stigning i utilfredsheden i regionen. Samtidig med at respektere Kinas territorielle integritet opfordrer EU de kinesiske myndigheder til at adressere de dybt rodfæstede årsager til det tibetanske folks frustration samt sikre, at deres civile, politiske, økonomiske og sociale og kulturelle rettigheder respekteres, inklusive deres ret til at dyrke deres egen kultur, praktisere deres egen religion og benytte deres eget sprog."

Fra dansk side påpegede udenrigsminister Villy Søvndal under sit besøg i Kina i midten af december, at den kinesiske politik er den direkte årsag til de tibetanske selvafbrændinger.

I det kinesiske styres optik ligger skylden entydigt hos Dalai Lama, og udenlandsk kritik er ikke noget, der bliver taget godt imod. Således var den kinesiske reaktion på amerikansk kritik af styret at sende en officiel klage til Washington og feje de amerikanske kommentarer til side som ’frastødende’.

Kilder:

http://www.savetibet.org/media-center/tibet-news/statement-special-coordinator-tibetan-issues-maria-otero

http://www.savetibet.org/media-center/tibet-news/declaration-high-representative-catherine-ashton-behalf-european-union-tibetan-self-immolations

http://www.information.dk/320094

Bliv aktiv - gør en forskel

Har du lyst til selv at gøre noget for tibetanernes sag? Støttekomiteen for Tibet har altid brug for nye aktive

Læs mere…

Betalingsoplysninger

Bank: reg.nr. 1551, kontonr. 2719134

MobilePay: 85230 (kan ikke anvendes i butikken)

  • Tibets eksilpræsident Penpa Tsering besøger Danmark

    Pressemeddelelse, 2. maj 2023

    I eftermiddag bliver Tibets eksilpræsident (Sikyong) Penpa Tsering modtaget af repræsentanter fra det Tibetanske Samfund og danske Tibetforeninger i Københavns lufthavn. Han indleder hermed et 3-dages besøg i Danmark arrangeret af Støttekomiteen for Tibet i samarbejde med Office of Tibet i London.

    Det er Penpa Tserings første besøg i Danmark som præsident.

    Læs mere…  
  • Borgerforslag om verbalnoten til Kina
    Annuller regeringens verbalnote om Tibet!
     
    Underskriv borgerforslaget her: 
     
    Den 9. december 2009 anerkendte den danske regering for første gang Tibet som en del af Kina. Det skete gennem en såkaldt verbalnote, der også "modsatte sig” Tibets uafhængighed.
     
    Tibet har en historie, der går længere tilbage end Danmarks. Kina besatte Tibet ulovligt i 1950 og holder i dag landet i et jerngreb.
     
    Verbalnoten er i strid med folkeretten og med Danmarks forpligtelser og interesser. Den krænker desuden tibetanernes selvbestemmelsesret og modvirker en forhandlingsløsning. Læs uddybningen i selve forslaget.
     
    Støttekomiteen for Tibet forsøger nu at få Folketinget til at annullere verbalnoten. Det gør vi gennem dette borgerforslag. Vi håber, at du vil underskrive det og bede dine venner gøre det samme!
     
    Læs mere om verbalnoten her: http://www.tibetkomite.dk/verbalnoten-om-tibet
     
  • Kinas A4-demonstrationer fortsætter i Danmark

    En række danske organisationer støtter i morgen lørdag det kinesiske folks modige protester imod deres regering med en demonstration foran Kinas ambassade i Hellerup (kl. 13-14) og senere på Amagertorv (15-16).

    https://www.facebook.com/events/463266102638937/

    Demonstrationen finder sted på FN’s menneskerettighedsdag den 10. december og gælder desuden et værdigt liv med ytringsfrihed og menneskerettigheder i Vietnam, Tibet, Østturkestan og Hong Kong.

    Vi opfordrer folk til at møde op med A4-ark – enten blanke eller med budskaber.

    Desuden medbringer vi bannere, stearinlys, flag og plakater.

    Arrangører:

    Støttekomiteen for Vietnam
    Students for a Free Tibet- Denmark
    Dansk Selskab for Tibetansk Kultur
    Støttekomiteen for Tibet
    Viet Tan Danmark
    Medlemmer af Federation for a Democratic China