Afsluttende retsmøde i sag om frihedsberøvelse af Tibetsympatisører

Pressemeddelelse, Støttekomiteen for Tibet, den 5. januar 2014

I morgen mandag den 6. januar afsluttes seks retssager om politiets frihedsberøvelse af Tibetsympatisører, der blev forhindret i at stå fredeligt med tibetanske flag på offentlige områder i København under statsbesøget af Kinas daværende præsident Hu Jintao den 15. juni 2012. Retsmødet finder sted i retssal 17 i Københavns Byret fra kl. 9.30 (1), hvor anklager og forsvarer skal procedere, dvs. fremlægge deres argumentation. Såvidt vi har fået oplyst, falder der også dom samme dag. Retsmødet er offentligt.

Retssagerne er principielle, fordi de angår ytrings- og demonstrationsfriheden i Danmark samt spørgsmålet om, om myndighederne kan begrænse borgernes rettigheder for at beskytte danske politiske og økonomiske interesser i forhold til en stormagt som Kina. Spørgsmålet, som byretten skal tage stilling til i morgen, er dog alene, om de seks sagsøgere blev frihedsberøvet, da politifolk forhindrede dem i at fremvise de tibetanske flag. Politiklagemyndigheden har tidligere afvist sagerne uden at have efterforsket dem (2). Dog kritiserede Politiklagemyndigheden for et år siden, at en politibetjent have bedt Sara Berthou "skride af helvede til", da hun stod foran Christiansborg.

Ifølge de oplysninger, som Støttekomiteen for Tibet har indsamlet, blev ALLE de i alt elleve mennesker, der under statsbesøget individuelt eller i grupper på to forsøgte at vise tibetanske flag eller andre kritiske symboler frem langs præsidentens rute  (dvs. uden for vores demonstrationen på Højbro Plads), forhindret i det af danske politifolk, der bortviste dem (2). Seks af dem fik beslaglagt i alt fire flag, og kun to fik deres ene flag tilbage igen. I alt seks af disse personer blev truet med anholdelse, og politiet anvendte fysisk magt mod mindst fem af dem. Alle forsøgene på at vise tibetanske flag frem skete helt fredeligt og – med en enkelt undtagelse – tavst. I ingen tilfælde udgjorde demonstranterne nogen form for trussel eller sikkerhedsrisiko.

 At frihedsberøvelserne, beslaglæggelserne og bortvisningerne af folk med tibetanske flag må forstås som en krænkelse af ytringsfriheden og ikke som et forsøg på at skabe "ro og orden", understreges af, at de tilskuere, der bar kinesiske flag de samme steder, ikke blev antastet af politiet. Det viser, at politiet systematisk diskriminerede mellem folk, der formidlede et kritisk budskab og de, der ville hylde den kinesiske præsident.

Omfanget og systematikken i politiets indgreb mod tibetanske flag indikerer, at indsatsen var målrettet og koordineret, og at den skyldtes en beslutning, der blev taget centralt og sandsynligvis på regeringsniveau. Individuelle udsagn fra politibetjente før og under statsbesøget peger også på en sådan beslutning. Flere af hinanden uafhængige betjente sagde op til og under besøget til os eller andre, at ordrene om at gribe ind mod tibetanske flag kom "fra højeste sted". Ved Amalienborg fortalte en politimand for eksempel journalist Vera Bundgaard følgende den 15. juni: "Vi har fra højeste sted fået besked på, at Hu Jintao hverken vil se graffiti, protester eller tibetanske flag på sin vej gennem København" (3).

Med venlig hilsen
 
Anders H. Andersen
Formand
Støttekomiteen for Tibet
5055 2842
 

Bliv aktiv - gør en forskel

Har du lyst til selv at gøre noget for tibetanernes sag? Støttekomiteen for Tibet har altid brug for nye aktive

Læs mere…

Betalingsoplysninger

Bank: reg.nr. 1551, kontonr. 2719134

MobilePay: 85230 (kan ikke anvendes i butikken)

  • 11 danske kandidater støtter Tibet

    Aktiv dansk deltagelse i Europa-Parlamentets arbejde for Tibet er på vej!

     Støttekomiteen for Tibet har opfordret kandidater til Europa-Parlamentsvalget til at love at støtte Tibet, hvis de bliver valgt. Det har 11 af kandidaterne gjort indtil nu. Dermed har danskerne fået mulighed for at stemme på en kandidat, der lover at:

    Læs mere…  
  • Tibets eksilpræsident Penpa Tsering besøger Danmark

    Pressemeddelelse, 2. maj 2023

    I eftermiddag bliver Tibets eksilpræsident (Sikyong) Penpa Tsering modtaget af repræsentanter fra det Tibetanske Samfund og danske Tibetforeninger i Københavns lufthavn. Han indleder hermed et 3-dages besøg i Danmark arrangeret af Støttekomiteen for Tibet i samarbejde med Office of Tibet i London.

    Det er Penpa Tserings første besøg i Danmark som præsident.

    Læs mere…  
  • Borgerforslag om verbalnoten til Kina
    Annuller regeringens verbalnote om Tibet!
     
    Underskriv borgerforslaget her: 
     
    Den 9. december 2009 anerkendte den danske regering for første gang Tibet som en del af Kina. Det skete gennem en såkaldt verbalnote, der også "modsatte sig” Tibets uafhængighed.
     
    Tibet har en historie, der går længere tilbage end Danmarks. Kina besatte Tibet ulovligt i 1950 og holder i dag landet i et jerngreb.
     
    Verbalnoten er i strid med folkeretten og med Danmarks forpligtelser og interesser. Den krænker desuden tibetanernes selvbestemmelsesret og modvirker en forhandlingsløsning. Læs uddybningen i selve forslaget.
     
    Støttekomiteen for Tibet forsøger nu at få Folketinget til at annullere verbalnoten. Det gør vi gennem dette borgerforslag. Vi håber, at du vil underskrive det og bede dine venner gøre det samme!
     
    Læs mere om verbalnoten her: http://www.tibetkomite.dk/verbalnoten-om-tibet