Dalai Lamas reaktion på verbalnoten

Dalai Lamas repræsentant for Nordeuropa, Thubten Samdup, besøgte Danmark den 17.-20. december 2009, hvor han havde møder med Udenrigsministeriet, medlemmer af Folketinget og Tibetorganisationer i Danmark.

Han fortalte, at Dalai Lama blev meget overrasket og skuffet over verbalnoten, og han foreslog, at Danmark nu fremsætter en ny erklæring for at støtte Tibet

Udtalelser af Thubten Samdup efter den danske verbalnote

 

Thubten Samdup er repræsentant for Dalai Lama og Tibets regering i eksil og leder af Office of Tibet i London. Office of Tibet fungerer som Tibets ambassade for UK, Irland, de nordiske lande, de baltiske lande og Polen.

 

Carl-Emil Arnfred, Jyllands-Posten (om Samdup): "Han fortæller, at Dalai Lama blev meget overrasket og skuffet over den danske erklæring. Derfor sendte han straks sin udsending til Danmark."

Jyllands-Posten, den 24. december 2009

http://jp.dk/morgenavisen/maindland/article1929454.ece?ncc=1

 

------------------------------------------------

 

I det følgende er citater, der ikke er Thubten Samups egne udsagn, markeret med kursiv og er udenfor citationstegn, selvom de er nøjagtige gengivelser fra artiklerne.

 

 

"Den nuværende erklæring sender et meget forkert besked til tibetanerne om, at de har tabt en god ven, Danmark. Det er meget sårende. En ny erklæring burde uddybe den første."

Han mener, at den danske erklring er den mest vidtgående udtalelse fra de vestlige lande til fordel for det kinesiske styres suverænitet i Tibet.

"Vi er meget skuffede over, at den danske regering har indgået en sådan aftale med Kina, og at partier som Socialdemokratiet og SF vil acceptere og støtte erklæringen".

Tibet beder Danmark om hjælp, Jyllands-Posten, den 24. december 2009

http://jp.dk/morgenavisen/maindland/article1929454.ece?ncc=1

 

"Ordvalget i den danske Kina-erklæring er meget udansk. Det gør et meget stærkt indtryk, at man nu direkte modsætter sig tibetansk uafhængighed og slet ikke nævner tibetanernes rettigheder som folk".

"Tibetanerne er et folk, ligesom grønlænderne er et folk. Hvis Danmark kan anerkende grønlændernes rettigheder som folk, bør de danske myndigheder også støtte tibetanernes kamp for menneskerettigheder".

Selv om Danmark er et lille land, har den danske erklæring ifølge lamaens repræsentant vakt opsigt blandt tibetanerne.

"Specielt fordi kineserne bruger den aktivt. De fortæller os, at vi har tabt – igen."

"Danmark har været under et stort pres. Men det er bedrøvende at se, at presset har virket. Kinas succes betyder formentlig, at landet vil fortsætte offensiven mod andre lande som Norge, Sverige og Finland".

Betyder sagen, at Dalai Lama har besøgt Danmark for sidste gang?

"Han vil aldrig gøre noget for at placere folk i en ukomfortabel situation. Hvis en dansk organisation inviterer ham til Danmark, vil han tænke sig om to gange, før han siger ja tak, fordi det vil kunne give den danske statsminister problemer".

Kina-erklæring er meget udansk, Jyllands-Posten, den 24. december 2009

http://jp.dk/morgenavisen/maindland/article1929455.ece?ncc=1

 

"Det er rigtigt, at vi ikke ønsker selvstændighed, men det giver ikke Danmark en grund til at sige, at de modsætter sig tibetansk selvstændighed helt uden at nævne krav om menneskerettigheder eller vores krav om autonomi fra Kina. Det er et meget forkert signal at sende".

For den menige tibetaner er skaden imidlertid sket, mener Samdup. Der er sket et tillidsbrud mellem Danmark og landet på den tibetanske højslette.

"Det er den sørgelige del. Vi tror på, at der er en tolerant position i Danmark overfor Tibet, men signalerne er helt forkerte".

"Tibet har mistet en god ven. Vi har nu en stor opgave i at fortælle tibetanerne, at Danmark stadig arbejder for vores menneskerettigheder og ret til autonomi".

I forhold til aftalen og det storpolitiske spil mellem Danmark og Kina mener Thubten Samdup ikke, at der er meget at stille op.

"Vi har intet at handle med, vi kan ikke lægge Danmark under pres. Men jeg er glad for, at vi nu har skabt opmærksomhed om vores sag".

Dalai Lamas talsmand: Søvndal har fået noget at tænke over, Politiken, den 18. december 2009

http://politiken.dk/politik/article863604.ece

 

Den tibetanske eksilregering er dybt skuffet og chokeret over, at Danmark har indgået en forsoningsaftale med Kina, hvori der står, at Danmark nu officielt er imod tibetansk selvstændighed.

"Danmark har været med til at holde moralen højt blandt det tibetanske folk. Derfor kommer denne erklæring som et chok for alle tibetanere – ingen havde set den komme, for Danmark har altid været et land, der stod på principperne, når det gælder menneskerettigheder".

"Det virker, som om Danmark bare har ladet Beijing diktere en aftale, som man så har tilsluttet sig. det er meget skuffende".

Tibetanere raser over Danmark, Politiken, den 15. december 2009

 

Erklæringen om Storkina afslører, at den danske regering ofrer sin moral for at tækkes styret i Beijing, siger Dalai Lamas repræsentant.

"Det ser næsten ud som om, det er blevet skrevet af regeringen i Folkerepublikken Kina og sendt til den danske ambassade i Beijing."

"Vi er meget skuffede over at læse den danske regerings erklæring i går på menneskerettighedernes officielle dag".

"Det her bør diskuteres, for det stiller Danmark i et meget dårligt lys. Intet andet land går så langt som Danmark for at tækkes Kina i spørgsmålet om Tibet."

Har den danske regering givet køb på moralske principper for at få Kina til at slutte op om et positivt resultat ved FN's klimatopmøde i København?

Ja, lyder det fra Dalai Lamas repræsentant.

"Desværre ofrer de fleste regeringer i dag deres moralske principper for Kinas magt. Det ved styret i Beijing og bruger det hele tiden!"

Dalai Lamas kritik per stedfortræder i London angår dog kun den danske regering og ikke det danske folk, understreger Thubten Samdup.

"Vi ved, at det danske folk ikke føler det på samme måde. De har meget stor respekt for det tibetanske folks fundamentale rettigheder. Og når Hans Hellighed besøger Danmark, bliver han modtaget med stor kærlighed af folket."

Dalai Lama: Dansk erklæring Made in China, Avisen.dk, den 11. december 2009

http://avisen.dk/dalai-lama-dansk-erklaering-made-in-china_119441.aspx

 

Bliv aktiv - gør en forskel

Har du lyst til selv at gøre noget for tibetanernes sag? Støttekomiteen for Tibet har altid brug for nye aktive

Læs mere…

Betalingsoplysninger

Bank: reg.nr. 1551, kontonr. 2719134

MobilePay: 85230 (kan ikke anvendes i butikken)

 • Tibets eksilpræsident Penpa Tsering besøger Danmark

  Pressemeddelelse, 2. maj 2023

  I eftermiddag bliver Tibets eksilpræsident (Sikyong) Penpa Tsering modtaget af repræsentanter fra det Tibetanske Samfund og danske Tibetforeninger i Københavns lufthavn. Han indleder hermed et 3-dages besøg i Danmark arrangeret af Støttekomiteen for Tibet i samarbejde med Office of Tibet i London.

  Det er Penpa Tserings første besøg i Danmark som præsident.

  Læs mere…  
 • Borgerforslag om verbalnoten til Kina
  Annuller regeringens verbalnote om Tibet!
   
  Underskriv borgerforslaget her: 
   
  Den 9. december 2009 anerkendte den danske regering for første gang Tibet som en del af Kina. Det skete gennem en såkaldt verbalnote, der også "modsatte sig” Tibets uafhængighed.
   
  Tibet har en historie, der går længere tilbage end Danmarks. Kina besatte Tibet ulovligt i 1950 og holder i dag landet i et jerngreb.
   
  Verbalnoten er i strid med folkeretten og med Danmarks forpligtelser og interesser. Den krænker desuden tibetanernes selvbestemmelsesret og modvirker en forhandlingsløsning. Læs uddybningen i selve forslaget.
   
  Støttekomiteen for Tibet forsøger nu at få Folketinget til at annullere verbalnoten. Det gør vi gennem dette borgerforslag. Vi håber, at du vil underskrive det og bede dine venner gøre det samme!
   
  Læs mere om verbalnoten her: http://www.tibetkomite.dk/verbalnoten-om-tibet
   
 • Kinas A4-demonstrationer fortsætter i Danmark

  En række danske organisationer støtter i morgen lørdag det kinesiske folks modige protester imod deres regering med en demonstration foran Kinas ambassade i Hellerup (kl. 13-14) og senere på Amagertorv (15-16).

  https://www.facebook.com/events/463266102638937/

  Demonstrationen finder sted på FN’s menneskerettighedsdag den 10. december og gælder desuden et værdigt liv med ytringsfrihed og menneskerettigheder i Vietnam, Tibet, Østturkestan og Hong Kong.

  Vi opfordrer folk til at møde op med A4-ark – enten blanke eller med budskaber.

  Desuden medbringer vi bannere, stearinlys, flag og plakater.

  Arrangører:

  Støttekomiteen for Vietnam
  Students for a Free Tibet- Denmark
  Dansk Selskab for Tibetansk Kultur
  Støttekomiteen for Tibet
  Viet Tan Danmark
  Medlemmer af Federation for a Democratic China