Dalai Lamas reaktion på verbalnoten

Dalai Lamas repræsentant for Nordeuropa, Thubten Samdup, besøgte Danmark den 17.-20. december 2009, hvor han havde møder med Udenrigsministeriet, medlemmer af Folketinget og Tibetorganisationer i Danmark.

Han fortalte, at Dalai Lama blev meget overrasket og skuffet over verbalnoten, og han foreslog, at Danmark nu fremsætter en ny erklæring for at støtte Tibet

Udtalelser af Thubten Samdup efter den danske verbalnote

 

Thubten Samdup er repræsentant for Dalai Lama og Tibets regering i eksil og leder af Office of Tibet i London. Office of Tibet fungerer som Tibets ambassade for UK, Irland, de nordiske lande, de baltiske lande og Polen.

 

Carl-Emil Arnfred, Jyllands-Posten (om Samdup): "Han fortæller, at Dalai Lama blev meget overrasket og skuffet over den danske erklæring. Derfor sendte han straks sin udsending til Danmark."

Jyllands-Posten, den 24. december 2009

http://jp.dk/morgenavisen/maindland/article1929454.ece?ncc=1

 

------------------------------------------------

 

I det følgende er citater, der ikke er Thubten Samups egne udsagn, markeret med kursiv og er udenfor citationstegn, selvom de er nøjagtige gengivelser fra artiklerne.

 

 

"Den nuværende erklæring sender et meget forkert besked til tibetanerne om, at de har tabt en god ven, Danmark. Det er meget sårende. En ny erklæring burde uddybe den første."

Han mener, at den danske erklring er den mest vidtgående udtalelse fra de vestlige lande til fordel for det kinesiske styres suverænitet i Tibet.

"Vi er meget skuffede over, at den danske regering har indgået en sådan aftale med Kina, og at partier som Socialdemokratiet og SF vil acceptere og støtte erklæringen".

Tibet beder Danmark om hjælp, Jyllands-Posten, den 24. december 2009

http://jp.dk/morgenavisen/maindland/article1929454.ece?ncc=1

 

"Ordvalget i den danske Kina-erklæring er meget udansk. Det gør et meget stærkt indtryk, at man nu direkte modsætter sig tibetansk uafhængighed og slet ikke nævner tibetanernes rettigheder som folk".

"Tibetanerne er et folk, ligesom grønlænderne er et folk. Hvis Danmark kan anerkende grønlændernes rettigheder som folk, bør de danske myndigheder også støtte tibetanernes kamp for menneskerettigheder".

Selv om Danmark er et lille land, har den danske erklæring ifølge lamaens repræsentant vakt opsigt blandt tibetanerne.

"Specielt fordi kineserne bruger den aktivt. De fortæller os, at vi har tabt – igen."

"Danmark har været under et stort pres. Men det er bedrøvende at se, at presset har virket. Kinas succes betyder formentlig, at landet vil fortsætte offensiven mod andre lande som Norge, Sverige og Finland".

Betyder sagen, at Dalai Lama har besøgt Danmark for sidste gang?

"Han vil aldrig gøre noget for at placere folk i en ukomfortabel situation. Hvis en dansk organisation inviterer ham til Danmark, vil han tænke sig om to gange, før han siger ja tak, fordi det vil kunne give den danske statsminister problemer".

Kina-erklæring er meget udansk, Jyllands-Posten, den 24. december 2009

http://jp.dk/morgenavisen/maindland/article1929455.ece?ncc=1

 

"Det er rigtigt, at vi ikke ønsker selvstændighed, men det giver ikke Danmark en grund til at sige, at de modsætter sig tibetansk selvstændighed helt uden at nævne krav om menneskerettigheder eller vores krav om autonomi fra Kina. Det er et meget forkert signal at sende".

For den menige tibetaner er skaden imidlertid sket, mener Samdup. Der er sket et tillidsbrud mellem Danmark og landet på den tibetanske højslette.

"Det er den sørgelige del. Vi tror på, at der er en tolerant position i Danmark overfor Tibet, men signalerne er helt forkerte".

"Tibet har mistet en god ven. Vi har nu en stor opgave i at fortælle tibetanerne, at Danmark stadig arbejder for vores menneskerettigheder og ret til autonomi".

I forhold til aftalen og det storpolitiske spil mellem Danmark og Kina mener Thubten Samdup ikke, at der er meget at stille op.

"Vi har intet at handle med, vi kan ikke lægge Danmark under pres. Men jeg er glad for, at vi nu har skabt opmærksomhed om vores sag".

Dalai Lamas talsmand: Søvndal har fået noget at tænke over, Politiken, den 18. december 2009

http://politiken.dk/politik/article863604.ece

 

Den tibetanske eksilregering er dybt skuffet og chokeret over, at Danmark har indgået en forsoningsaftale med Kina, hvori der står, at Danmark nu officielt er imod tibetansk selvstændighed.

"Danmark har været med til at holde moralen højt blandt det tibetanske folk. Derfor kommer denne erklæring som et chok for alle tibetanere – ingen havde set den komme, for Danmark har altid været et land, der stod på principperne, når det gælder menneskerettigheder".

"Det virker, som om Danmark bare har ladet Beijing diktere en aftale, som man så har tilsluttet sig. det er meget skuffende".

Tibetanere raser over Danmark, Politiken, den 15. december 2009

 

Erklæringen om Storkina afslører, at den danske regering ofrer sin moral for at tækkes styret i Beijing, siger Dalai Lamas repræsentant.

"Det ser næsten ud som om, det er blevet skrevet af regeringen i Folkerepublikken Kina og sendt til den danske ambassade i Beijing."

"Vi er meget skuffede over at læse den danske regerings erklæring i går på menneskerettighedernes officielle dag".

"Det her bør diskuteres, for det stiller Danmark i et meget dårligt lys. Intet andet land går så langt som Danmark for at tækkes Kina i spørgsmålet om Tibet."

Har den danske regering givet køb på moralske principper for at få Kina til at slutte op om et positivt resultat ved FN's klimatopmøde i København?

Ja, lyder det fra Dalai Lamas repræsentant.

"Desværre ofrer de fleste regeringer i dag deres moralske principper for Kinas magt. Det ved styret i Beijing og bruger det hele tiden!"

Dalai Lamas kritik per stedfortræder i London angår dog kun den danske regering og ikke det danske folk, understreger Thubten Samdup.

"Vi ved, at det danske folk ikke føler det på samme måde. De har meget stor respekt for det tibetanske folks fundamentale rettigheder. Og når Hans Hellighed besøger Danmark, bliver han modtaget med stor kærlighed af folket."

Dalai Lama: Dansk erklæring Made in China, Avisen.dk, den 11. december 2009

http://avisen.dk/dalai-lama-dansk-erklaering-made-in-china_119441.aspx

 

Bliv aktiv - gør en forskel

Har du lyst til selv at gøre noget for tibetanernes sag? Støttekomiteen for Tibet har altid brug for nye aktive

Læs mere…

Betalingsoplysninger

Bank: reg.nr. 1551, kontonr. 2719134

MobilePay: 85230 (kan ikke anvendes i butikken)

 • Åbent brev om en diplomatisk boykot af OL

  Kære udenrigsminister Jeppe Kofod

  Åbent brev om en diplomatisk boykot af OL i Beijing

  Jeg skriver til dig på vegne af Støttekomiteen for Tibet for at opfordre dig til at iværksætte en diplomatisk boykot af OL i Beijing i februar 2022 i stil med USA, UK, Canada, Australien, New Zealand og Litauen og til at arbejde for, at så mange EU-lande som muligt gør det samme.

  Læs mere…  
 • Danmark bør støtte uighurerne

  Danmark bør støtte uighurerne

  Pressemeddelelse, torsdag den 1. oktober

  Støttekomiteen for Tibet har i dag kl. 14:30 foretræde for Folketingets udenrigsudvalg sammen med den dansk-tyske antropolog og uighurekspert Rune Steenberg. Vi vil informere om masseinterneringen af uighurerne og deres tvangsarbejde på fabrikker, der bl.a. leverer til danske firmaer.

  Folketinget og regeringen bør fordømme Kinas igangværende kulturelle folkemord i Xinjiang og forbyde danske firmaer og institutioner at samarbejde med kinesiske virksomheder eller institutioner, der medvirker til undertrykkelsen. Desuden bør regeringen aktivt støtte og beskytte de landflygtige uighurer, der også i deres eksil er forfulgt af Kina (1).

  Læs mere…  
 • Åbent brev til regeringen om Hong Kong

  Åbent brev til den danske regering

  Kære udenrigsminister Jeppe Kofod

  Den nye sikkerhedsbeslutning, som blev fremlagt i Kinas Folkekongres den 22. maj (1) og vedtaget i dag, er den alvorligste trussel mod Hong Kongs selvstyre, demokrati og menneskerettigheder, som vi hidtil har været vidne til. Enhver med kendskab til Tibet og Østturkestan ved, hvordan det kinesiske styre udnytter love om "national sikkerhed" som et påskud for målrettede indgreb mod kritik af regeringen, initiativer for at styrke etniske identiteter eller sågar ønsker om at måtte benytte sit eget sprog i undervisningen, j.fr. Tashi Wangchuk-sagen (2).

  Læs mere…