Fremtrædende uighur-aktivist besøger Danmark

Pressemeddelelse, den 3. marts 2020

I Støttekomiteen for Tibet er vi oprørte over det igangværende kulturelle folkemord i Østturkestan (Xinjiang) og over de danske politikeres tavshed.

Uighurne gennemlever i disse år en af de groveste forbrydelser mod menneskeheden siden anden verdenskrig. Over en million er i genopdragelseslejre, de bruges til tvangsarbejde, kinesiske embedsmænd bor hos deres familier, gravsteder og moskeer ødelægges, og de er forsøgskaniner i Kinas nye eksperiment med total overvågning.

Imens forsætter vores diplomatiske relationer og samhandel med Kina som hidtil. Der er ingen konsekvenser for de ansvarlige kinesiske ledere. Den danske regering har sammen med andre lande kritiseret Kina forsigtigt, men ikke mere.

Vi har inviteret Zumretay Arkin fra World Uyghur Congress (WUC) til Danmark for at tale ved Støttekomiteen for Tibet’s og Dansk Selskab for Tibetansk Kultur's demonstration foran Kinas ambassade den 10. marts. Formålet er at vise solidaritet med uighurerne og andre folkeslag, som Kina undertrykker eller truer, herunder tibetanerne, Hong Kong og Taiwan.

Zumretay Arkin er projektassistent for WUC i München og arbejder for sit folks rettigheder i bl.a. internationale fora. Hun forlod Østturkestan i 2003 sammen med sin famile. De bosatte sig i Canada, og hun besøgte sit land igen i juli 2009, mens uroligheder blev slået voldsomt ned af de kinesiske myndigheder.

Arkin er i Danmark den 10.-11. marts. Interviews kan aftales med undertegnede.

Med venlig hilsen

Anders Højmark Andersen

Formand

Støttekomiteen for Tibet

Kilder:

https://www.hrw.org/news/2020/02/20/more-evidence-chinas-horrific-abuses-xinjiang

https://www.hrw.org/news/2019/11/14/unprecedented-un-critique-chinas-xinjiang-policies

https://www.ohchr.org/Documents/Issues/Terrorism/SR/OL_CHN_18_2019.pdf

https://www.dw.com/en/uighur-persecution-german-politicians-condemn-chinas-modern-slave-exploitation-machine/a-52436495

https://www.amnesty.org/en/latest/research/2020/02/china-uyghurs-abroad-living-in-fear/

https://www.rfa.org/english/news/uyghur/work-02272020160853.html

Bliv aktiv - gør en forskel

Har du lyst til selv at gøre noget for tibetanernes sag? Støttekomiteen for Tibet har altid brug for nye aktive

Læs mere…

Betalingsoplysninger

Bank: reg.nr. 1551, kontonr. 2719134

MobilePay: 85230 (kan ikke anvendes i butikken)

 • 11 danske kandidater støtter Tibet

  Aktiv dansk deltagelse i Europa-Parlamentets arbejde for Tibet er på vej!

   Støttekomiteen for Tibet har opfordret kandidater til Europa-Parlamentsvalget til at love at støtte Tibet, hvis de bliver valgt. Det har 11 af kandidaterne gjort indtil nu. Dermed har danskerne fået mulighed for at stemme på en kandidat, der lover at:

  Læs mere…  
 • Tibets eksilpræsident Penpa Tsering besøger Danmark

  Pressemeddelelse, 2. maj 2023

  I eftermiddag bliver Tibets eksilpræsident (Sikyong) Penpa Tsering modtaget af repræsentanter fra det Tibetanske Samfund og danske Tibetforeninger i Københavns lufthavn. Han indleder hermed et 3-dages besøg i Danmark arrangeret af Støttekomiteen for Tibet i samarbejde med Office of Tibet i London.

  Det er Penpa Tserings første besøg i Danmark som præsident.

  Læs mere…  
 • Borgerforslag om verbalnoten til Kina
  Annuller regeringens verbalnote om Tibet!
   
  Underskriv borgerforslaget her: 
   
  Den 9. december 2009 anerkendte den danske regering for første gang Tibet som en del af Kina. Det skete gennem en såkaldt verbalnote, der også "modsatte sig” Tibets uafhængighed.
   
  Tibet har en historie, der går længere tilbage end Danmarks. Kina besatte Tibet ulovligt i 1950 og holder i dag landet i et jerngreb.
   
  Verbalnoten er i strid med folkeretten og med Danmarks forpligtelser og interesser. Den krænker desuden tibetanernes selvbestemmelsesret og modvirker en forhandlingsløsning. Læs uddybningen i selve forslaget.
   
  Støttekomiteen for Tibet forsøger nu at få Folketinget til at annullere verbalnoten. Det gør vi gennem dette borgerforslag. Vi håber, at du vil underskrive det og bede dine venner gøre det samme!
   
  Læs mere om verbalnoten her: http://www.tibetkomite.dk/verbalnoten-om-tibet