Fremtrædende uighur-aktivist besøger Danmark

Pressemeddelelse, den 3. marts 2020

I Støttekomiteen for Tibet er vi oprørte over det igangværende kulturelle folkemord i Østturkestan (Xinjiang) og over de danske politikeres tavshed.

Uighurne gennemlever i disse år en af de groveste forbrydelser mod menneskeheden siden anden verdenskrig. Over en million er i genopdragelseslejre, de bruges til tvangsarbejde, kinesiske embedsmænd bor hos deres familier, gravsteder og moskeer ødelægges, og de er forsøgskaniner i Kinas nye eksperiment med total overvågning.

Imens forsætter vores diplomatiske relationer og samhandel med Kina som hidtil. Der er ingen konsekvenser for de ansvarlige kinesiske ledere. Den danske regering har sammen med andre lande kritiseret Kina forsigtigt, men ikke mere.

Vi har inviteret Zumretay Arkin fra World Uyghur Congress (WUC) til Danmark for at tale ved Støttekomiteen for Tibet’s og Dansk Selskab for Tibetansk Kultur's demonstration foran Kinas ambassade den 10. marts. Formålet er at vise solidaritet med uighurerne og andre folkeslag, som Kina undertrykker eller truer, herunder tibetanerne, Hong Kong og Taiwan.

Zumretay Arkin er projektassistent for WUC i München og arbejder for sit folks rettigheder i bl.a. internationale fora. Hun forlod Østturkestan i 2003 sammen med sin famile. De bosatte sig i Canada, og hun besøgte sit land igen i juli 2009, mens uroligheder blev slået voldsomt ned af de kinesiske myndigheder.

Arkin er i Danmark den 10.-11. marts. Interviews kan aftales med undertegnede.

Med venlig hilsen

Anders Højmark Andersen

Formand

Støttekomiteen for Tibet

Kilder:

https://www.hrw.org/news/2020/02/20/more-evidence-chinas-horrific-abuses-xinjiang

https://www.hrw.org/news/2019/11/14/unprecedented-un-critique-chinas-xinjiang-policies

https://www.ohchr.org/Documents/Issues/Terrorism/SR/OL_CHN_18_2019.pdf

https://www.dw.com/en/uighur-persecution-german-politicians-condemn-chinas-modern-slave-exploitation-machine/a-52436495

https://www.amnesty.org/en/latest/research/2020/02/china-uyghurs-abroad-living-in-fear/

https://www.rfa.org/english/news/uyghur/work-02272020160853.html

Bliv aktiv - gør en forskel

Har du lyst til selv at gøre noget for tibetanernes sag? Støttekomiteen for Tibet har altid brug for nye aktive

Læs mere…

Betalingsoplysninger

Bank: reg.nr. 1551, kontonr. 2719134

MobilePay: 85230 (kan ikke anvendes i butikken)

 • Åbent brev om en diplomatisk boykot af OL

  Kære udenrigsminister Jeppe Kofod

  Åbent brev om en diplomatisk boykot af OL i Beijing

  Jeg skriver til dig på vegne af Støttekomiteen for Tibet for at opfordre dig til at iværksætte en diplomatisk boykot af OL i Beijing i februar 2022 i stil med USA, UK, Canada, Australien, New Zealand og Litauen og til at arbejde for, at så mange EU-lande som muligt gør det samme.

  Læs mere…  
 • Danmark bør støtte uighurerne

  Danmark bør støtte uighurerne

  Pressemeddelelse, torsdag den 1. oktober

  Støttekomiteen for Tibet har i dag kl. 14:30 foretræde for Folketingets udenrigsudvalg sammen med den dansk-tyske antropolog og uighurekspert Rune Steenberg. Vi vil informere om masseinterneringen af uighurerne og deres tvangsarbejde på fabrikker, der bl.a. leverer til danske firmaer.

  Folketinget og regeringen bør fordømme Kinas igangværende kulturelle folkemord i Xinjiang og forbyde danske firmaer og institutioner at samarbejde med kinesiske virksomheder eller institutioner, der medvirker til undertrykkelsen. Desuden bør regeringen aktivt støtte og beskytte de landflygtige uighurer, der også i deres eksil er forfulgt af Kina (1).

  Læs mere…  
 • Åbent brev til regeringen om Hong Kong

  Åbent brev til den danske regering

  Kære udenrigsminister Jeppe Kofod

  Den nye sikkerhedsbeslutning, som blev fremlagt i Kinas Folkekongres den 22. maj (1) og vedtaget i dag, er den alvorligste trussel mod Hong Kongs selvstyre, demokrati og menneskerettigheder, som vi hidtil har været vidne til. Enhver med kendskab til Tibet og Østturkestan ved, hvordan det kinesiske styre udnytter love om "national sikkerhed" som et påskud for målrettede indgreb mod kritik af regeringen, initiativer for at styrke etniske identiteter eller sågar ønsker om at måtte benytte sit eget sprog i undervisningen, j.fr. Tashi Wangchuk-sagen (2).

  Læs mere…