Tibetanere, uighurere, Hong Kong’ere, taiwanere og kinesere demonstrerer ved Kinas ambassade

Demonstration for et frit Tibet og et frit Kina

https://www.facebook.com/events/176169740467748/

For første gang i Danmark møder den kinesiske ambassade den 10. marts samlet modstand fra nogle af de folkeslag, der mest direkte undertrykkes eller trues af Kina. Vi protesterer sammen imod Kinas hensynsløse fremfærd, men også for at  vise, at alle de nævnte folkeslag og lande kunne leve fredeligt sammen med Kina, hvis blot de kinesiske ledere lod alle leve, som de vil.

Zumretay Arkin fra World Uyghur Congress i München besøger Danmark for at fortælle om genopdragelseslejre og total overvågning af uighurerne. Der bliver taler af Hong Kong-aktivisten Andrew Chan, formanden for Taiwan Corner, Michael Danielsen, og eksilkineseren Marion Chen fra Our Future House. Vi oplæser også den eksiltibetanske præsidents tale. Dansk politik repræsenteres af Christian Juhl (EL), Thomas Rohden (Dansk Kina-Kritisk Selskab) og Anders Storgaard, landsformand for Konservativ Ungdom.

Kina har i 71 år insisteret på at tvinge det kinesiske kommunistpartis vilje igennem. Det har ført til en endeløs række af menneskerettighedskrænkelser. Men ingen bliver venner gennem tvang. Venskab og fred kan kun eksistere på frivillig basis. Når de nævnte folkeslag repræsenteres ved demonstrationen på tirsdag, er det ikke som fjender af Kina, men som en illustration af, at den fredelige sameksistens, som Kina forgæves forsøger at opnå med tvang, udlever vi allerede selv gennem frivillighed, frihed og respekt for hinandens kulturelle og religiøse forskelle.

Vi står sammen om værdier som selvbestemmelse, demokrati, retssamfund og menneskerettigheder. Det er vores håb, at Kinas ledelse en dag må forstå, at den trussel, de opfatter os som, kun findes i dem selv og i det undertrykkende regime, som de opretholder med alle midler.

Demonstrationen er arrangeret af Støttekomiteen for Tibet og Dansk Selskab for Tibetansk Kultur og finder sted foran Kinas ambassade på Øregårds Alle 25 i Hellerup kl. 16.30-17.40. Vi går fra Hellerup Station kl. 16.00.

Demonstrationen er vores årlige markering af årsdagen for folkeopstanden i Lhasa den 10. marts 1959. I år er det desuden 70 år siden, at Kina invaderede den uafhængige centraltibetanske stat.

Demonstrationen markerer også Dansk Selskab for Tibetansk Kultur’s 35-års jubilæum.

Kunstneren Jens Galschiøt har venligt udlånt to bronzefigurer af Hong Kong-aktivister til os, som får plads på scenen.

Den kendte forfatter og komponist Henrik Strube underholder med musik og sang.

Med venlig hilsen

Anders Højmark Andersen

Formand, Støttekomiteen for Tibet

Grethe Sørvig

Formand,  Selskab for Tibetansk Kultur

 

Bliv aktiv - gør en forskel

Har du lyst til selv at gøre noget for tibetanernes sag? Støttekomiteen for Tibet har altid brug for nye aktive

Læs mere…

Betalingsoplysninger

Bank: reg.nr. 1551, kontonr. 2719134

MobilePay: 85230 (kan ikke anvendes i butikken)

 • Åbent brev om en diplomatisk boykot af OL

  Kære udenrigsminister Jeppe Kofod

  Åbent brev om en diplomatisk boykot af OL i Beijing

  Jeg skriver til dig på vegne af Støttekomiteen for Tibet for at opfordre dig til at iværksætte en diplomatisk boykot af OL i Beijing i februar 2022 i stil med USA, UK, Canada, Australien, New Zealand og Litauen og til at arbejde for, at så mange EU-lande som muligt gør det samme.

  Læs mere…  
 • Danmark bør støtte uighurerne

  Danmark bør støtte uighurerne

  Pressemeddelelse, torsdag den 1. oktober

  Støttekomiteen for Tibet har i dag kl. 14:30 foretræde for Folketingets udenrigsudvalg sammen med den dansk-tyske antropolog og uighurekspert Rune Steenberg. Vi vil informere om masseinterneringen af uighurerne og deres tvangsarbejde på fabrikker, der bl.a. leverer til danske firmaer.

  Folketinget og regeringen bør fordømme Kinas igangværende kulturelle folkemord i Xinjiang og forbyde danske firmaer og institutioner at samarbejde med kinesiske virksomheder eller institutioner, der medvirker til undertrykkelsen. Desuden bør regeringen aktivt støtte og beskytte de landflygtige uighurer, der også i deres eksil er forfulgt af Kina (1).

  Læs mere…  
 • Åbent brev til regeringen om Hong Kong

  Åbent brev til den danske regering

  Kære udenrigsminister Jeppe Kofod

  Den nye sikkerhedsbeslutning, som blev fremlagt i Kinas Folkekongres den 22. maj (1) og vedtaget i dag, er den alvorligste trussel mod Hong Kongs selvstyre, demokrati og menneskerettigheder, som vi hidtil har været vidne til. Enhver med kendskab til Tibet og Østturkestan ved, hvordan det kinesiske styre udnytter love om "national sikkerhed" som et påskud for målrettede indgreb mod kritik af regeringen, initiativer for at styrke etniske identiteter eller sågar ønsker om at måtte benytte sit eget sprog i undervisningen, j.fr. Tashi Wangchuk-sagen (2).

  Læs mere…